ROMANIA. Legislazione stradale

ROMANIA. Legislazione stradale
La legislazione stradale è divisa in 5 capitoli di interesse generale per tutti i possessori di autoveicoli: disposizioni generali, veicoli, conducenti di veicoli, segnali stradali e regole della circolazione.
Il capitolo dedicato alle disposizioni generali fa riferimento alla circolazione su strade pubbliche e ad altre categorie di utenti stradali. L’Ispettorato generale della polizia rumena è l’autorità che si occupa di controllare il rispetto delle norme legislative relative alla circolazione stradale.
Il secondo capitolo è dedicato ai veicoli, il loro stato tecnico e di controllo. Tutte le autovetture che soddisfano le norme tecniche sulla sicurezza stradale hanno il diritto di circolare sulle strade pubbliche.
Inoltre, tutte le vetture devono essere sottoposte ad un’ispezione tecnica prima di poter essere immatricolate, registrate e mantenute in circolazione.
Se sei proprietario di un veicolo, sei tenuto a chiederne l’immatricolazione o la registrazione prima di poter circolare con esso sulle strade pubbliche.
Gli obblighi dei conducenti di veicoli sono indicati nel capitolo 3 del codice stradale.
In Romania, il conducente di un veicolo deve avere minimo 18 anni e deve essere titolare di una patente. Fanno eccezione i conducenti di ciclomotori, che possono guidare dal conseguimento del sedicesimo anno d’età.
Legislatie Rutiera
Legislatia rutiera este impartita in 5 capitole de interes general pentru toti posesori de autovehicule: Dispozitii generale, Vehicule, Conducatorii de vehicule, Semnalizarea rutiera si Reguli de circulatie.
Capitolul dedicat dispozitiilor generale face referire la circulatia pe drumurile publice a vehiculelor si a celorlalte categorii de participanti la trafic. Inspectoratul General al Politiei Romane este autoritatea care se ocupa de exercitarea controlului respectarii normelor legislative de circulatie.
Al doilea capitol este dedicat vehiculelor, starii tehnice a acestora si controlul acestora. Toate autoturismele care corespund normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere au dreptul de a circula pe drumurile publice.
De asemenea, toate autoturismele trebuie supuse unei inspectii tehnice inainte de a putea fi inmatriculate, inscrise si mentinute in circulatie.
Daca esti proprietar de vehicul, esti obligat sa soliciti inmatricularea sau inregistrarea acestuia inainte de a putea circula cu el pe drumurile publice.
Obligatiile conducatorilor de vehicule sunt specificate in capitolul 3 al legislatiei rutiere.
In Romania, conducatorul unui autovehicul trebuie sa aiba minim 18 ani impliniti si sa detina un permis de conducere, exceptie facand cei care sunt conducatori de ciclomotor, acestia pot conduce din momentul in care au implinit 16 ani.
Permisul de conducere este actul care ofera unei persoane dreptul de a conduce corespunzator categoriei inscrisa in acesta.
Al patrulea capitol al legislatiei rutiere este dedicat semnalizarii rutiere si semnalelor agentilor de circulatie.
Acest capitol va ofera informatii detaliate despre mijloacele de semnalizare rutiera, despre dispozitivele speciale de avertizare, dar si despre ordinea prioritatii fiecarui mijloc de semnalizare rutiera si a semnalelor agentilor de circulatie rutiera.
Nu uita: semnalizarea si amenajarile rutiere sunt realizate in conditiile stabilite de legea de circulatie rutiera pe drumurile publice.
Despre regulile de circulatie poti afla mai multe informatii din capitolul 5.
Comportamentul participantilor la trafic trebuie sa asigure fluenta si siguranta circulatiei, acesta fiind unul din motivele pentru care este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre conducatorii de autovehicule si pasagerii acestora.
Daca esti conducator sau pasager de motocicleta ori ciclomotor, nu uita ca esti obligat sa porti o casca de protectie omologata pe toata durata circulatiei pe drumurile publice.
In cazul in care observi autovehicule ale politiei si pompierilor, esti obligat sa opresti cat mai aproape de bordura sau acostament.
O alta obligatie pe care o ai este ca, la solicitarea politistului este sa te supui testarii aerului expirat sau a examinarii medicale si recoltarii de probe biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de produse stupefiante.
Acestea sunt in mare cele 5 capitole ale legislatiei de circulatie rutiera pe intelesul tuturor – un alt serviciu oferit gratuit de echipa noastra, prin intermediul acestei pagini.

http://www.asigureanu.ro/legislatie

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *