ROMANIA / Usare la cintura di sicurezza! Le nuove norme del nuovo codice della strada. Comprare, mercoledì 22 ottobre, la Gazzetta ed il nuovo codice al costo di appena 12,99 lei / traduzione di Claudio Martino

ROMANIA / Usare la cintura di sicurezza! Le nuove norme del nuovo codice della strada. Comprare, mercoledì 22 ottobre, la Gazzetta ed il nuovo codice al costo di appena 12,99 lei / traduzione di Claudio Martino

Il nuovo codice della strada è entrato in vigore il 28 settembre. Secondo tale codice, i conducenti sono obbligati ad avvertire i passeggeri dell’obbligo giuridico di indossare la cintura di sicurezza in tutti i sedili della macchina dotati di questo sistema di sicurezza.

È altresì vietato trasportare bambini fino a tre anni di età in autoveicoli che non siano dotati di sedili speciali. A nessun rumeno è più consentito tenere un bambino in braccio, sia sul sedile del passeggero a fianco del conducente che nel sedile posteriore. Un’altra disposizione entrata in vigore si riferisce ai bambini sotto i dodici anni, che non sono ammessi sul sedile anteriore della vettura.

COSA SUCCEDE IN CASO DI INCIDENTE
Nel caso di un incidente che avvenga ad una velocità relativamente bassa, 45 chilometri orari, le persone, all’interno della vettura, che non utilizzano la cintura di sicurezza, possono essere proiettate attraverso il parabrezza con una forza trenta volte superiore al loro peso. Altrettanto grave è l’impatto con qualsiasi altro oggetto interno alla vettura.

Folosiţi centura de siguranţă! » Cele mai noi reglementări din Noul Cod Rutier. Cumpără miercuri, 22 octombrie, Gazeta şi Noul Cod la doar 12,99 lei

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare pe 28 septembrie. Potrivit acestuia, şoferii sînt obligaţi să-şi anunţe pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă pe toate locurile dotate cu aceste sisteme de siguranţă ale maşinii.

Totodată, este interzis transportul copiilor de pînă la 3 ani în autovehicule care nu sînt echipate cu scaune speciale. Mai pe româneşte, nu mai ai voie să-ţi ţii copilul în braţe, fie că vorbim de scaunul din dreapta şoferului sau de bancheta din spate. O altă prevedere care a intrat în vigoare se referă la copiii de pînă la 12 ani, care nu mai au voie pe locurile din faţă ale maşinii.

Ce se întîmplă în cazul unui accident
În situaţia unui accident produs la o viteza relativ mică, 45 km/h, persoanele din interior care nu folosesc centura de siguranţă pot fi proiectate prin parbriz cu o forţă de 30 ori mai mare decît propria greutate. La fel de grav este un impact cu orice obiect din maşină.

Parbrizul, stîlpii maşinii, bordul acesteia sau chiar un alt pasager din interior. O persoană cu o greutate de 70 de kg este proiectata cu o forţă de 2,6 tone în cazul unui impact la o viteză de 50 de km/h.

Cum gîndesc românii
Dincolo de celebrul mit, “Doar fraierii folosesc centura”, e bine de ştiut că, în cazul unui impact puternic, şansele de a rămîne conştient le are cel care purta centura în momentul accidentului. Mulţi nu o folosesc, motivînd faptul că în situaţia unei coliziuni e mult mai greu să ieşi din maşină dacă foloseşti centura.

O altă statistică spune că un procent de 35% dintre accidente se produc la mai puţin de 15 kilometri de casă, deci nu este valabilă nici motivaţia că “nu mi-am pus centura pentru că am puţin de mers”.

Şi ar mai fi ceva: airbagurile funcţionează optim doar atunci cînd centurile de siguranţă sînt activate.

Cum se reglează corect centura de siguranţă
În situaţia în care centurile nu sînt reglate corespunzător, acestea pot provoca şi ele leziuni la rîndul lor (fractură de claviculă, ştrangularea gîtului, compresie toracică).

Centura dublă, ventrală şi diagonală – linia ventrală trebuie poziţionată cît mai jos posibil, pe şolduri, şi nu pe abdomen, iar cea diagonală trecută peste piept şi să traverseze umărul. Nu prindeţi centura peste obiecte aflate în buzunare (telefoane mobile sau pixuri)

Cum se reglează tetiera
Are un rol important pentru că protejează coloana cervicală în cazul unei coliziuni, capul persoanei fiind împins în spate. Înălţimea ei nu trebuie să depăşească limita superioară a capului, cel mai indicat este să fie la acelaşi nivel. Distanţa fată de cap trebuie să fie de aproximativ două degete.

50 de copii au murit anul trecut fie din cauza faptului că se aflau pe locul din faţă în braţele altei persoane, fie că nu aveau centură de siguranţă pe bancheta din spate

450 de lei şi 3 puncte penalizare primeşte un şofer dacă nu respectă noua regulă privind obligativitatea folosirii centurii de siguranţă

45 km/h este o viteză mică, dar la care persoanele din interiorul maşinii ce nu folosesc centura de siguranţă pot fi proiectate prin parbriz cu o forţă de 30 ori mai mare decît greutatea proprie

“Conducătorii de autovehicule avînd locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.” (Articolul 36, aliniatul 1.1 din Noul Cod Rutier)

“Conducătorii de autovehicule avînd locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă au obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sînt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament.” (Articolul 36, aliniatul 1.2 din Noul Cod Rutier)

*Nu rata Noul Cod Rutier de miercuri, 22 octombrie, numai cu Gazeta Sporturilor la doar 12,99 lei

http://www.gsp.ro/sporturi/auto/folositi-centura-de-siguranta-cele-mai-noi-reglementari-din-noul-cod-rutier-cumpara-miercuri-22-octombrie-gazeta-si-noul-cod-la-doar-12-99-lei-436382.html

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *